Purjolök

Purjolök (Allium porrum) är en tvåårig amaryllisväxt från trakterna kring Medelhavet, men dess härdighet mot kyla och frost gör att den förekommer i vilt tillstånd så långt norr ut som Tyskland. I odlat tillstånd kan den till och med stå emot tjäle. I motsats till de flesta andra arter i släktet, så bildar den inte några egentliga lökar, utan dess lökblad bildar istället en lång cylinder. En alternativ beteckning på purjolöken är Allium ampeloprasum var. porrum.

Purjolöken är en viktig grönsak, som kan användas rå, gratinerad och stuvad. Antingen för sig själv eller i grytor, soppor och gratänger. Purjolök är huvudingrediens i vichyssoise och cock-a-leekie. Den sistnämnda rätten ligger skottarna varmt om hjärtat och förekommer ofta som förrätt till Burns Suppers; middagar som hyllar den skotske poeten Robert Burns liv och poesi. Vid odling täcks ofta delar av purjolöken för att denna skall förbli vit och mjäll.

Näringsinnehåll.
100 g purjo innehåller 28,4 kcal, 40 mg C-vitamin och 1,1 mg järn.

Förvaring.
Enklast förvarar man purjon direkt på odlingsplatsen, täckt med ett lager löv eller halm. Vill man förvara den inomhus kan man jordslå den i en låda med fuktig sand placerad i ett svalt utrymme.

Användningssätt.
Rå i sallader, gratinerad, stuvad,  i grytor, soppor och pajer.

Förpackningstyp:
Levereras i kartong 8 kg eller 10 kg, i SRS returback 8 kg, och kan säljas även som styckvara i kartong och returback.
Som industrivara levereras bara vita delen av purjolök i returback  ca 10 kg/kolli.