Blomkål

Blomkål (Brassica oleracea var. botrytis) är en tvåårig kålväxt där man äter blomställningen som bildas det första året. Den är fiberrik och även c-vitaminrik. Blomkålen kan ätas rå i sallader eller till dip men vanligast är att den kokas, stuvas eller gratineras. 

Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön och violett samt rosa. Blomkålen är inte naturligt vit, utan den täcks under odling med ihopknutna blad som skyddar mot solljuset. Om detta inte görs blir “vit” blomkål istället gul.

Näringsinnehåll.
100 g blomkål innehåller 23,5 kcal, 70 mg C-vitamin och 0,6 mg järn samt kalcium fosfor.

Förvaring.
Blomkålen är en färskvara och går inte att lagra någon längre tid. Djupfryst efter förvällning.

Användningssätt.
Kokt med smör, rå i sallader, stuvad, gratinerad eller i sufflé, soppor, grytor mm.

Förpackningstyp:
Lösvikt i kartong lådor och SRS returbackar som industriråvara. Vikt: ca 7 kg i kartong och 6,5 kg i returbackar.
Levereras också filmad som styckvara (10 styck i kartong, 8 i returback) eller viktvara (7 kg i kartong).