
Rucola (Eruca vesicaria) är en småbladig ätbar växt. Bladen är långsmala, ganska tunna och huvudena är inte knutna. Blomman är vit, möjligen med en dragning åt gult. En variant av samma art växer vilt i Skandinavien, och kallas då senapskål. Upprepad sådd ger tillgång till fräscha blad under lång tid. Gör ett uppehåll i sådden under högsommaren då plantorna lätt går i blom. Skördas späd, ca 3-5 veckor efter sådd.
Användning: Rucola har stark kryddig smak påminnande om rädisa eller pepparrot. Späda primörblad, som är vanlig i handeln, kan användas som vanlig sallat. Blandad med andra sallatssorter ger en fin smakbrytning. Gärna med olivolja, som ger en italiensk touch. Används i italienska pastarätter, till stekt fisk och stekt kött.
Näringsinnehåll.
100 g rucola innehåller 25 kcal, Höga värden av A, C och K-vitamin. Rucola innehåller också lutein vilket är bra för dina ögon och din hud.
Förpackningstyp:
Levereras som industriråvara i gröna eller svarta IFCO backar. Ca 4 kg/kolli.